Petražolių nauda organizmui

Petražolės- augalas, apie kurį galima pasakyti: ir vaistas ir maistas. Jos turi daug vitaminų ir naudojamos pačių įvairiausių ligų ir negalavimų gydymui. Petražolėse yra daug teigiamai vertinamų medžiagų: vitaminų, A, K, C, E, tiamino, riboflavino, niacino, vitaminų B6 ir B12, pantoteno rūgšties, cholino, fosfatų, kalio, cinko ir vario. Petražolės naudojamos: širdies svekatai, sergantiems diabetu, priešuždegiminis poveikis, veikia kaip diuretikas, imuninės sistemos stiprinimui, kaulų ir sąnarių sveikatai.

Širdies sveikatai

Petražolėse esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų. Šis junginys atlieka ypatingą vaidmenį palaikant širdies ir kraujagyslių sveikatą. Folio rūgštis dalyvauja procese, kurio metu neutralizuojamos potencialiai pavojingos homocisteino molėkulės. Didelis homocisteino kiekis žaloja kraujagysles, o jo perteklius yra tiesiogiai siejamas su padidėjusia širdies  uinsulto ar infarkto rizika, ypač žmonėms sergantiems ateroskleroze ar diabetine širdies liga. Todėl sergantiems rekomenduojama valgyti maisto produktus, turinčius folio rūgšties.

Kaulų ir sąnarių sveikatai

Petražolėse esantis vitaminas K palaiko kaulų tankį, saugo nuo lūžių ir skilimų, kartu su kitais petražolėse randamais kaulams naudingais elementais- kalciu, fosforu, vitaminų D ir magniu poveikis dar sustiprėja. Šiam augalui taip pat priskiriamas sąnarių uždegimą malšinančios savybės: vitaminas C ir betakarotenas turi priešuždegiminį poveikį. Petražolės gali pagreitint šlapimo rūgšties šalinimą.

Atsargumo priemonės

Dideli kiekiai petražolių nerekomenduojami nėštumo metu, dėl galimo persileidimo pavojaus. Petražolėse esantys oksalatai gali pakenkti sergantiems inkstų ligomis ar padagra.

Prieskoninės žolelės

Prieskoninės žolelės visuomet mėgstamos. Nuo senų laikų Lietuvoje maistui gardinti naudojo: petražoles, rūgštynes, krapus, svogūnus, mėtas, česnakus, kmynus, krienus, čiobrelius.

  • Daugiausia, senoje gastronomijoje, buvo naudojamos petražolės žalios ir džiovintos.
  • Šalia petražolių garsiųjų virėjų virtuvėse dera morkos, citrinos, lauro lapai, salierai, cinamonas, gvazdikėliai. Iš pradžių šiuos žalumynus apkepdave svieste, o paskui troškindavo kartu su mėsos gabalais.
  • Žalumynus naudoja ir marinatui.
  • Sultiniui virti. Prieš pilant sriubą į lėkštę, į ją patardavo įberti susmulkintų šviežių petražolių ar krapų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *