Vienkartinių kaukių dėvėjimas ir tinkamas jų naudojimas

Gripas kiekvienais metais sukelia daugiau minčių apie tai, jog viešose vietose reikėtų pasisaugoti ir mažiau kontaktuoti su kitais asmenimis. Deja, ne visi sąmoningai imasi kokių nors veiksmų, todėl sergančiųjų būna tikrai nemažai. Šiais metais gripas nėra daugeliui toks aktualus, kai už lango siautėja koronavirusas, kuris visame pasaulyje pasėjo nerimo ir baimės dėl savo sveikatos. Koronavirusui pradėjus plisti, apsaugos priemonės tapo labai aktualios, ko niekada nebuvo per gripo pandemiją. Žinoma, šiuos dalykus net ir lyginant lengva apstebėti, jog virusas plinta daug greičiau ir tikrai paskatina daugiau mirčių, kitų sveikatos sutrikimų. Iš esmės silpno imuniteto žmonės arba turintys lėtines ligas tikrai būna stipriai paveikti viruso, jei juo užsikrečia. Yra žmonių, kurie viruso simptomų nepajaučia, tačiau net ir tokiu atveju būtina saugoti save bei kitus, nes užsikrėsti gali kur kas prastesnį imunitetą turintis žmogus, kuriam virusas gali išprovokuoti net mirtį. Taigi, kaip tinkamai naudoti kaukes, jog jos būtų efektyvia apsauga?

Teisingas vienkartinės kaukės dėvėjimas prasideda dar jos net neužsidėjus, kadangi kaukę imti reikia į švarias rankas, todėl jų dezinfekcija arba nusiplovimas yra būtinas. Jei rankomis prieš tai lietėte paviršius, kurie galėjo būti užkrėsti ir juos paskleisite ant kaukės, jie lengvai pateks į organizmą. Taigi, geriau nerizikuoti ir viską atlikti taisyklingai. Užsidėjus kaukę svarbu užtikrinti, jog nelieka tarpų ir ji puikiai priglunda. Vienkartinės kaukės, kurios užsidedamos tik ant burnos, nedengiant nosies taip at nėra veiksmingos, todėl būtina tai žinoti kiekvienam.

Kaukės nusiėmimas irgi nėra paprastas. Negalima tiesiog rankomis paimti visą kaukę ir ją išmesti, juk ant rankų atsiradę mikroorganizmai ir bakterijos taip gali greitai atkeliauti iki jūsų veido. Reikėtų kaukės neliesti viso nešiojimo metu, o atėjus laiką ją pasikeiti, reikia atsargiai nusiimti ją laikant tik už raištelių, kurie būna už ausų. Nusiėmus kaukę, ją reikia išmesti, o rankas būtina dezinfekuoti prieš ką nors liečiant. Žinoma, rankų dezinfekcija būtina ir todėl, kad keičiant kaukę ir vėl išpakuosite naują, kuri turi ant veido nugulti dar būdama visiškai sterili. Antrą kartą kaukių naudoti negalima – tai gali būti net ir pavojinga jūsų sveikatai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *