Kvėpavimas per burną: kokios to pasekmės laukia?

Kvėpavimas per burną yra dažnai pasitaikantį vaikų problema. Tai gali atsitikti dėl pastovių nosies kvėpavimo takų ligų, obstrukcinės miego apnėjos, per trumpo liežuvio pasaitėlio ar dėl kitų priežasčių blogai susiformavusio įpročio laikyti liežuvį prigludusi prie apatinės burnos dalies. Kai vyksta kvėpavimas per burną, užkritęs liežuvis blokuoja oro patekimą, gali prasidėti knarkimas, deguonis sunkiau patenka į kraują, todėl atsiranda lėtinis nuovargis. Taip pat kvėpavimas per burną gali formuoti siaurą gomurį bei sąkandžio vystymąsi. Jeigu kvėpavimas per burną atsiranda dar vaikystėje, jį gydyti reikia tik tai pastebėjus.

Kaip pastebėti, kad vaikas kvėpuoja per burną?

Kvėpavimas per burną lengviausiai yra pastebimas miego metu arba, kai vaikas atlieka veiklą susikoncentravęs į ją. Taip galim atpažinti nevalingą įprotį kvėpuoti per burną, kuris neigiamai veikia vaiko fizinę sveikatą ir gali sukelti kitų problemų ateityje ir vaiko raidoje. 

Kvėpavimas per burną taip pat gali būti pastebėtas ir po miego. Jeigu vaikas daug sukinėjasi, antklodė ir kiti patalai lieka sujaukti, o vaikas atsibunda nepailsėjęs, irzlus – tai gali būti vienas iš simptomų. 

Kvėpavimas per burną gali pasireikšti ir knarkimu, užgulusia nosimi, išsausėjusia burna, garsiu kvėpavimu. Pastebėjus šiuos simptomus, reikėtų atkreipti dėmesį, ar nėra daugiau indikatorių, kurie rodo, kad vyksta kvėpavimas per burną. 

Pastebėjus kelis pastovius simptomus – kreipkitės į specialistą. Nors gali pasirodyti, kad kvėpavimas per burną nėra didelė problema, tačiau tai gali sutrikdyti vaiko vystymąsi ir pakenkti jam ateityje.

Kaip gydomas kvėpavimas per burną?

Dažnais atvejais kvėpavimas per burną yra netaisyklingo liežuvio laikymo pasekmė. Tai gali atsitikti, kai yra per ilgai naudojamas čiulptukas, atsiranda nykščio ar antklodžių čiulpimas, įvairios kvėpavimo takų ligos bei kiti dalykai, kurie formuoja netinkamą liežuvio laikymo būdą kvėpuojant. Kvėpavimas per burną gali būti gydomas miofunkcinės terapijos pagalba. Miofunkcinės terapijos metu vaikas yra mokomas teisingai laikyti liežuvį burnoje ramybės būsenoje, kad kvėpavimas per burną pasikeistų į kvėpavimą per nosį. Sutvarkyti kvėpavimą per burną gali prireikti ilgesnio laiko, nes pakeisti įpročius nėra labai lengva. Tačiau nesiimant jokių priemonių, kvėpavimas per burną peraugs į didesnes problemas. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *